Новини
08.03.2019

Безхалогенните кабели и пожарозащитните системи – това е въпрос на безопасност

На 05.03.2019 ФИЛКАБ беше домакини на служители от Районна служба по пожарна безопасност и защита на населението (РСПБЗН) Пловдив, които имаха възможността да научат повече за безхалогенните кабели на Prysmian Group и поражозащитни системи от представители на Knauf.

Когато говорим за пожар, си представяме изпепелаващи пламъци. В действителност, една от най-големите опасности е димът. Със своята плътност той намалява видимостта и дезориентира евакуиращите се хора, а със своята киселинност димът нанася поражения по дихателната и нервната система и щети по имуществото. Поради тези причини Prysmian Group, най-големият производител на кабели и проводници в света, концентрират огромни усилия в популяризацията на безхалогенните кабели. Тези продукти не съдържат халогенни вещества в изолацията си и при пожар отделят далеч по-малко дим и токсини от широкоразпространените кабели с PVC изолация. Това им качество ги прави перфектни за употреба в сгради с висок пожарен риск, обществени сгради, подземни железници и много други. В големите жилищни сгради и комплекси тяхната употреба дори само в евакуационните трасета увеличава шансовете за оцеляване на засегнатите. 

Друг подход за ограничаване на жертвите и щетите при пожар е ограничаването разпространението на пожара. Представителите на Knauf фокусираха своята презентация върху материали и системи, с които се изолират помещенията и пожарът се локализира за определен период от време. През това време, между 15 и 120 минути, обитателите на сградата могат да се евакуират безопасно, а органите по гасенето на пожара да организират адекватни мерки за потушаването му.

Представянето завърши със сравнителна демонстация. В два идентични стъклени контейнера паралелно бяха подложени на пламъци кабели с безхалогенна обвивка и с PVC обвивка. Представителите на  РСПБЗН Пловдив се убедиха в огромните разлики в количеството, плътността и токсичността на отделяните газове от двата различни типа кабели. И докато кабелити с PVC обвивка се възпламениха след само 10 секунди, то безхалогенните кабели започнаха да отделят дим и топлина след 2 минути. Всеобщото заключение беше, че незначителната разлика в цената на безхалогенните кабели и PVC кабелите е напълно оправдана. А инвестицията в сигурност се отплаща в спасени човешки животи и намалени материални щети.

Повече информация относно безхалогенните и неразпространяващите горенето кабели, които Филкаб предлага, ще намерите тук, както и в нашия каталог на страници 72 – 87.


Последни новини

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за поверителност и употреба на „бисквитки“. Научи повече тук